Avrupa Gönüllü Hizmeti Nedir
Kısaltması AGH olan Avrupa Gönüllü Hizmeti adından da anlaşılacağı gibi Avrupa’da gönüllü olarak ve maaşsız sivil toplum kuruluşların veya yerel toplulukların sosyal projelerinden çalışmaktır. Avrupa Gönüllü Hizmetleri katılımcılarının bu sosyal hizmeti verdiği süre boyunca yeme içme, yol, sigorta, konaklama, dil eğitimi gibi bütün giderleri karşılanır ve az miktarda da harçlık alırlar.
Avrupa Birliği Projeleri kapsamındaki bir AGH projesi kısa süreli veya uzun süreli olabilir. Kısa süreli projeler 2-8 haftalık zaman zarfında sadece imkanları kısıtlı gençlere ve engellilere yönelik uygulanırken, uzun süreli projeler ise 2-12 aylık zaman süresince uygulanır. İngilizcesi European Voluntary Service olan projenin İngilizce kısaltması da EVS olarak karşınıza çıkabilir.

AGH Katılım Şartları
Avrupa Gönüllü Hizmeti yani AGH için tek katılım şartı 18-30 yaş aralığında olmanızdır. Başka bir katılım şartı yoktur. Yabancı dil bilme şartı bulunmamaktadır ve ücretsizdir, hiç bir ücret de ödemezsiniz.
AGH gençlik programı Türkiye’de T.C. Başbakanlık D.P.T. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nca yönetilir. Eylem 2 olarak adlandırılan bu programa 18-30 yaşları arasındaki herkes başvuru yapabilir. Yalnız başvurunuzu tek başınıza yapamazsınız mutlaka size aracılık yapacak bir kuruluş bulmanız lazım. Bulunduğunuzun ilin milli eğitim müdürlüğü size bu konuda yardımcı olacaktır.
Bir arkadaşımın yaptığı işi de örnek vereyim. Kendisi AGH ile Yunanistan’a gitti ve oradaki görevi küçük çocuklara dans öğretmek idi, 3 ay kadar bu proje ile Yunanistan’da kaldı ve harika bir deneyim olduğunu söylüyor. Orada yurtta kalmış ve bir çok milletten bu tür projeler ile gelen arkadaşlar edinmiş ve hala da iletişim halindeler. AGH projelerini kesinlikle tavsiye ediyor; çünkü hem gezmenin, hem yeni arkadaşlıklar edinmenin, aynı zaman da yabancı dili geliştirmenin müthiş bir deneyim olduğunu söylüyor.
AGH Maliyeti
AGH programının ne kadar bir maliyet olacak ne kadar ücret ödeyeceksiniz? Bu programa başvurmaya gittiğnizde ailenizin gelir düzeyi hakkında bir takım bilgiler yada belgeler sizden istenecektir. Seyahat masraflarının %70 ini sizi gönderen kurum karşılıyor ve bu miktar gideceğiniz ülkeye göre değişiyor tabiki. Vizeyi aday kendisi almakla yükümlüdür.İhtiyaçların kalan %30’luk dilimi için başvurduğunuz kurum size sponsor bulabilir ve bu şekilde giderlerinizi karşılayabilirsiniz. Fakat kurumlar sponsor bulma konusunda pek yardımcı olmuyorlar, bunu sizin yapmanızı istiyorlar. Kendinize sponsor bularak ne kadar girişimci olduğunuzu da onlara kanıtlamış oluyorsunuz.
Bir sonraki konumuzda AGH Başvurusu süreçlerini ve AGH Başvuru Tarihlerini okuyabilirsiniz.