Burası New York Burada Yok Yok
New York City’ye ilk kez geldiğim günü hatırlıyorum. 21 yaşında bir Work and Travel öğrencisiydim. O gün, şu günleri hayal bile edemezdim sahiden. Upuzun binaların arasından yürüyüp Times Meydanı’na varmıştık kızlarla. İçimdeki Kara Kartal “Bu ne yaa” demişti “Beşiktaş Meydan buraya bin basar.” 🙂 Şehri baştan aşağı gezmiştik yürüyerek. Yorulduğumuzu bile hatırlamıyorum. New York City’ye yerleşeli 2 sene olacak 1 ay sonra. Hala Times’tan Canal Street’e, Brooklyn Köprüsü’ne saatlerce yürürüm
hava güzelse şansıma. Bu şehre dair en sevdiğim şey uzun ve düzenli caddeleri sanırım. Belki de tek sevdiğim şey 🙂
NEW YORK CITY
Günlük yaşamdan bahsetmek istiyorum sizlere bu yazımda. Burada olduğum sürece yüzlerce arkadaştan mesaj almışımdır şehirdeki yaşam hakkında. Zorlukları, havası, pahalılığı, imkanları, okulları ve daha birçok şey hakkında. Zaten o kadar çok Türk var ki, her an her yerde karşılaşmak an meselesi! Gelin havasından suyuna New York City’ye kuş bakışı bakalım bi 🙂

Öğrenci olarak şehre yerleşmeyi planlayan ancak soru işaretleri olan arkadaşları baz alarak yazmak ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum bu yazıda.
Her şeyden önce şunun altını çizmek isterim arkadaşlar, birçoğunuz gibi ben de tek başıma çıktım yola, ben de orta halli bir aileden gelen, Türkiye’de bir okuldan mezun olmuş ve korkuları endişeleri olan bir insanım. Bu yolda yegane şanslarım, her kararımı destekleyen ailem ve dostlarım oldu. Verdikleri güç benim can yoldaşım oldu.
ŞEHİRDE EV BULMA SORUNSALI
Malumunuz dolar kuru almış başını gidiyor, şehirde hayat pahalı. Ee nasıl çıkacağız işin içinden? Burada insanlar (Amerikalılar dahil) genelde paylaşımlı evlerde kalırlar yahut tuttukları evlerin odalarını kiraya vererek tasarrufta bulunurlar. Büyük şehir hayatı, evde geçirilen süre kısıtlı, dört duvara neden tüm maaşı yatıracaksınız ki, değil mi? O yüzden yaşam alanınızı paylaşmaya hazır olun en başta. Oda kiraları şehrin dışlarına doğru 500$ dan başlar 750$ ye kadar çıkar. Manhattan merkezde (downtown – midtown- uptown) ise en iyi ihtimalle 1.000$ dan başlar.
Studyo evler yok mu? Elbette var ama bunlar genelde güneş almayan giriş katları olur, fiyatları aylık 800-1200 $ arasında değişir. Manhattan merkezde ise elbette bu ücretler katlanır, ama şartları aşağı yukarı aynıdır.
Ev kiralama için “Credit Score” istedikleri için yabancı bir öğrencinin ev kiralaması zor olabilir, ancak imkansız değil. Türkler ve Çinliler bu konuda en iyi dostlarınız olacaktır, bunu bir kenara not edin lütfen 🙂 böylece yakın arkadaşlarınızla birlikte ev tutabilir veya tek başınıza tutup alt kiracı bulabilirsiniz. Odalar genelde eşyalı olarak kiralanır ancak boş bir ev tuttuysanız demirbaş eşyaları almanız ortalama 1.000$ falan tutacaktır.
NEW YORK’TA YAŞAM, İŞ VE HAVA ŞARTLARI

Bu bölümü yazmaya başlamadan derin bir iç çektiğim doğrudur 😂 Havalar serin arkadaşlar. Yazın gelmesi Mayıs sonu Haziranı buluyor. Gitmesi ise biraz çabuk oluyor maalesef, Eylül ortasında yaz biter. Dört mevsim yaşanmakla beraber kışlar epey zorlu geçiyor. -30 santigrat dereceye inen havalar gördüm, kar fırtınaları, tüm şehirde hayatın (metro seferleri dahil) durmasını, valiliğin “tüm çalışanları evlerine gönderin, bir tane açık işyeri görmeyeceğim” dediği günleri gördüm 😱 Hatta 15 sene Kanada Montreal’de yaşayan bir abinin “Bu soğuk nedir ya? Kanada da soğuk tamam ama burada insanın içine işliyor” dediğini duydum. Yani benim gibi Tarsuslu bir yaz insanıysanız kararınızı şöyle bir gözden geçirmenizde fayda var. Uzun paltolar, bereler, su geçirmez botlar ve şemsiye senenin büyük bir bölümünde hayatımızın bir parçası.
Kar kış demişken, burada kar yağdığında kapınızın önünü küremek, tuzlamak sizin göreviniz hanımlar beyler. Görevinizi yerine getirmediğinizde oluşan kazalardan siz sorumlu tutuluyormuşsunuz. Bunu da attık cebe, o zaman bir de çöp konusuna değinelim. Manhattan’ın şehir merkezinin işyerlerinin atıklarından dolayı çok temiz olduğunu söyleyemeyeceğim, ancak evinizde çöpünüzle geri dönüştürülebilir atıklarınızı mutlaka ayrı tutmanız gerekiyor, bunun da cezası var. Plastik, metal, kağıt ve cam atıklar ile yemek artıkları/bitkisel atıklar ayrı stoklanıyor, ayrı çöplere atılıyor. Geri dönüştürülemeyen çöp ise ayrı stoklanıyor ve tabii bunların toplanma günleri de belirli. Yani çöpümüzü belirli günlerde çıkarıyoruz evimizin önüne 🙂
Araba almayı düşünen arkadaşlar park yeri sıkıntısı olabileceğini de yazsınlar bir köşeye. Park kuralları ihlallerini tespit etmek için gece gündüz kol gezen ekipler var, yapıştırırlar cezayı mazallah 🙂 Bu sorunu da fırsat haline getirmiş kişilerden evlerinin önünü aylık park yeri olarak kiraya verenler de olduğunu söyleyeyim bu arada. Ama tabii araba büyük rahatlık, aynı zamanda hem kendisi hem benzini epey ucuz.
Sigaranın paketi 2017 itibariyle 14$. Bırakın gitsin; düşerse sizindir, düşmezse zaten hiç sizin olmamıştır 😂
Metro hattı yaşamımızın diğer bir olmazsa olmazı. Kalabalığa, geç gelen trenlere, iptal olan hatlara hazır olun çünkü burası NYC.. En azından bunları önceden haber veriyorlar genelde. Ya da internet siteleri olan “MTA Service Advisory” üzerinden duyuru yapıyorlar saati saatine. Tek biniş 2017 itibariyle 2.75$ ancak aylık 121$, haftalık 31$ sınırsız kartlar var. Bunlarla istediğiniz kadar bindi indi, aktarma vs yapabilirsiniz.
İş konusunda pek birşey diyemeyeceğim, malum yabancı öğrencilerin çalışma izinleri 20 saat kampüs içi çalışma ile sınırlı. Work and Travel işlerini zaten biliyorsunuz. Alternatif yol arayıp bulanlar varmış, tamamen size kalmış.
NEW YORK’TA NELER YAPILIR?

Bunlar saymakla bitmez aslında 🙂 Dışarıda olmayı, insanları, aktiviteleri seviyorsanız burası tam olarak size göre! Şehrin her yerinde büyüklü küçüklü parklar, yürüyüş ve spor alanları, aynı zamanda arabayla ulaşım yapılabilecek ortalama yarım saat bir saat mesafede onlarca doğal park var. Rakunlarla, sincaplarla, ceylanlarla ve geyiklerle karşılaşmanız bu parklarda çok normal şeyler ☺️ Koca metropolde böylesi doğallığın hala muhafaza edilebilmesi de muhteşem tabii ki. Sahillerde güneşlenme, denize girme imkanı da var. Tabii Türkiye’nin eşsiz koylarından, denizlerinden sonra buraları beğenirseniz.
Spora ilgiliyseniz ve maçları seviyorsanız yaşadınız. Barclay’s Center’ın NBA maçlarına uygun fiyatlara bilet bulabilmeniz mümkün. İsteyen Madison Square Garden’daki NBA maçlarına veya diğer etkinliklere de gidebilir. NFL takımlarından Giants ve Jets; MLB takımlarından Yankees ve Mets; MLS takımlarından Redbull ve New York City FC; NHL takımlarından Rangers ve Islanders takımları New York’un profesyonel takımlarıdır.
Broadway’in büyüleyici şovlarına gidebilirsiniz. Tekne turları, kalabalıktan kaçıp sığınabileceğiniz adalar, göl kenarları hep yakınlarda, gün içerisinde ulaşılabilir mesafede. Dahası ücretli/ücretsiz müzeler, galeriler, sergiler, konserler, sinema günleri ve birçok kültürel aktivite elinizin altında olacak.
Kısacası burada her bireye göre farklı imkanlar mevcut. Deyim yerindeyse NYC uçsuz bucaksız bir deniz, her damak tadına uygun balık da var elbette ☺️
Benim unuttuğum ya da sizin eklemek istediğiniz bir şeyler varsa yorum olarak yazın lütfen, aynı şekilde sorularınızı da yazabilirsiniz. Hatamız olduysa affola. Sevgiler ve bol şanslar diliyorum ☺️
Dilara Begüm Berktaş