DS Sponsoru Şirketler
Programın, Amerika dış işleri bakanlığı ve katılımcı ülkelerin dış işleri bakanlığınca ortak yürütülen bir kültürel değişim programı olduğunu biliyoruz. Work and Travel programının en önemli ayaklarından birisi de DS sponsoru firmalardır. Programın Amerika ayağı ve katılımcı ülke ayağı bulunmaktadır. Amerika ayağındaki kilit kuruluşlar Department of State ve DS sponsoru şirketler, Türkiye’deki kritik, karar veren ayakları ise Amerikan Konsoloslukları ve Work and Travel Şirketleridir. Çünkü sponsor kuruluşlarla anlaşmaları ve irtibatları sağlayan yurtdışı eğitim danışmanlık şirketleridir, Amerikan konsoloslukları da programa katılıp katılamayacağınızı belirleyen work and travel vizesini onaylayan kuruluşlardır.
Sponsor Firmalar Ne Yapar
Amerika’daki sponsor firmalar Department of State’in kuralları ve seçimi dahilinde çalışan, WAT katılımcılarına Amerika’da program süresince bulundukları süre zarfında yasal çalışma ve yaşam izni veren kuruluşlardır. Sponsor firmaların bunların dışında şöyle önemli bir görevleri de vardır ki bu firmalar dünya genelinde programın katılımcı ülkelere tanıtılması ile görevlidirler. Bu görevlerini de yurtdışı eğitim danışmanlık firmalarıyla iş birliği halinde gerek ülkelere gidip job fair’lar düzenleyerek, gerekse işe alım dönemlerinde mülakat yapmak adına ülkelere ziyarete giderek yerine getirirler. Katılımcılara iş sağlamak, işverenle katılımcı arasında bir köprü olan, sağlık sigortalarının hazırlanmasını sağlayan, yasal çalışma ve yaşama izni olan DS-2019 formunun hazırlanmasını sağlayan kuruluşlar DS sponsoru firmalardır.

Department of State (DOS) direkt öğrenciler ile değil sponsor firmalar ile irtibatta olarak öğrencilerin program durumları hakkında bilgi sahibi olurlar. Örneğin Amerika’ya ayak bastıktan sonra kısa bir süre içinde öğrenciler Amerika’da bulunduklarını kanıtlar nitelikte olan SEVIS kaydını yapmakla yükümlüdürler. Sevis department of state için oldukça önem arz eden bir konudur fakat DOS bunun için katılımcılarla bire bir iletişime geçmez, o katılımcının bağlı bulunduğu sponsor ile iletişime geçerek bu öğrencilerin durumu hakkında bilgi edinir. Amerika’da bulunduğunuz süre boyunca sağlık sigortası, çalışma şartları vs gibi konularda bir sorun yaşadığınızda da ilk muhatap olmanız gereken kuruluş DS sponsor firmanızdır. Çeşitli sponsor firmalar aracılığıyla programa katılırsınız bu firmaların kimler olduğu, sizin sponsorunuzun kim olduğu bağlı bulunduğunuz Work and Travel Şirketleri tarafından sizlere verilecektir. Hatta bazı DS sponsoru firmalar kartvizit şeklinde kartlar bastırarak üzerinde programa katılım ID’nizi ve sponsorun telefon bilgilerini içeren bir kartla bu işlemi kolaylaştırmaktadır.
Work and Travel Sponsor Firmaları Hangileridir
Hangi DS sponsor firmasıyla çalışacağınıza siz değil bağlı bulunduğunuz yurtdışı eğitim danışmanlık firması karar verir. Ama eğer özellikle DS 2019 belgesini almak istediğiniz bir sponsor varsa siz de seçebilirsiniz. Yani burada belirtilmek istenen, siz istediğiniz işi – şartları sağladığınız takdirde – seçmekte özgürsünüz fakat o işi sağlayıcı DS sponsoru kim ise onunla işlemlerinizi yürütmek zorundasınız. Bazı sponsor firmalar bazı işlerde daha fazla sağlayıcı oldukları için o özellikleriyle de ön plana çıkabilmektedirler. Örneğin Janus sponsoru daha çok otel işleriyle ön plana çıkmış bir sponsor olarak bilinmekle beraber Intrax sponsoru daha çok eğlence parkları ve restoran işleri sağlayıcı bir sponsor olarak bilinir. İsteğiniz doğrultusunda gerekli şartları sağladığınız takdirde yerleşeceğiniz işin sponsor firması kim ise bundan sonraki adımlar siz, ds sponsoru firmanız ve yurtdışı eğitim danışmanlık şirketiniz ortak yürütmeye başlarsınız. Türkiye’de wat katılımcılarına destek veren belli başlı ds sponsor firmaları şunlardır:
CIEE
Intrax
CCI
Janus
CHI
InterExchanfe
Alliance Abroad
American Work Adventures
CENET
GeoVisions
Global Career Exchange
GEC
YMCA
Spirit
World Wide
Belli başlı ds sponsor firmaları bunlardır fakat daha bir çok irili ufaklı sponsor kuruluşlar bulunur. Sponsor yetkililerinizi en az bir kere yurt dışı eğitim danışmanlık şirketinizin düzenlediği job fair’da görürsünüz.
Aslında benim sorum bu. Siz Work and Travel için kaç para yani kaç Dollar aliyorsunuz?
Biz bir para almıyoruz, Work and Travel şirketleri alıyor. Program ücreti ülkeden ülkeye değişiyor Türkiye’de yaklaşık 1600-1700 dolar civarında ve toplam 3500 dolar masraf oluyor.