TADF Work and Travel Yardım Masası

Amerika’ya gidip sorun yaşayan öğrenciler TADF’ın kurduğu Work and Travel yardım masasıyla iletişime geçebilecekler. TADF (Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu), Work & Travel programıyla Amerika’ya gelen ve çeşitli sebeplerden dolayı problem yaşayıp zor durumda kalan Türk öğrenciler için bir yardım masası kurdu.

Bildiğiniz gibi her sene programa katılan öğrencilerin farklı sorunları oluyor. Açıkcası bu sorunların kaynağı şirketler, işverenler veya öğrenciler de olabiliyor. Malesef bu organizasyonu becereyemeyen ya da daha fazla kazanmak uğruna öğrencileri zor duruma düşüren şirketler olabildiği gibi, üzerinde yaptırım olmayan şirketlerden kaynaklı sorunlar da olabiliyor. Peki öğrenciden kaynaklı sorunlar nasıl oluyor diye de soruyorsanız onu da kısaca özetleyelim :

Hemen hemen her yazımızda gerek web sitemizden gerekse sosyal medya üzerinden adaylara hep araştırmalarını öneriyoruz. Ama bu araştırmalarını gerçekten çok iyi yapıp eksiksiz öğrenmelerini tavsiye ediyoruz. Ne yazık ki her sene olduğu gibi bu senede yeteri kadar araştırmadan problemlere davetiye çıkaran öğrenciler de oluyor. Mesala öğrenci diyor ki şirketim uçak biletimi yanlış havaalanına almış. Tamam bu şirketin hatası ama gideceğin yeri bilmemekte öğrencinin hatası. Bu örnekte hiçbir şekilde şirketin savulunacak bir yeri yok doğru, ama öğrenci de çalışacağı yeri, gideceği havaalanını bilmeli. Bilmezse gider yanlış havaalanına ve daha sonra da son dakika biletini 2 katı fiyatına almak zorunda kalır. Yanlış alınan bilet için tekrar saatlerce, hem de ekstra bilet ücreti ödeyerek, uçmak zorunda kalıyor öğrenci.

Kendi yaşadığım bir örneği daha anlatayım. 4-5 sene önceki bir öğrencinin şikayeti şu şekildeydi :

“Şirketim bana Seattle’da uçaktan inince otobüs ile Alaska’ya geçebilirsin dedi. Ben de Seattle’da indim ve Alaska otobüslerini sordum, önce bana güldüler sonra da uçak ile 2-3 saatte, feribot ile de 2 günde gidebilirsin Alaska’ya; başka da gidiş yolu yok dediler. Ben de 630 dolara uçak bileti aldım ve Alaska’ya öyle gittim.”

Evet, herkes Seattle’dan Alaska’ya nasıl gidileceğini bilmeyebilir ama Alaska’ya gidecek biri bunu mutlaka öğrenmelidir. Evet, şirket kesinlikle burada 8’de 8 hatalıdır hatta hatanın yanında suçludur da belki ama bu öğrenci kardeşimizde araştırmadığı için, sormadığı için, öğrenmediği için malesef 230-270 dolarlık bileti 630 dolara almıştır. Biraz araştırsa Seattle ile Alaska arasında karayolunun olmadığını görecek ve ona göre uçak biletini alacaktır. Bu ve benzeri bir çok örnek mevcuttur. Neyse, dönelim 7 / 24 ücretsiz Work and Travel yardım masasına. Öğrencilerin mağdur olmasını engellemek için ve acil yardıma ihtiyacı olabileceklere hemen ulaşabilmek için kurulan bu masanın iletişim bilgilerini aşağıda görebilirsiniz.

Work and Travel Masası

tadf work and travel masası
tadf work and travel masası

E-posta: wtmasasi@tadf.org
24 Saat Ücretsiz Acil Yardım Hattı :
1-888-352-9886

Masa, öğrencilerin sorunlarını çözmeye çalışacak ve sorumluları da gerekli görürse resmi makamlara şikayet edebilecektir. Biz de TADF’a yapmış olduğu bu yararlı girişimden dolayı teşekkürlerimizi sunmayı bir borç biliriz.

W&T programının henüz ortalarındayken bile TADF’ın kurduğu bu yardım masasına 500’den fazla telefon gelmiş olması aslında sorun yaşayanların sayısının pek de az olmadığını gösteriyor. Work and Travel 2012 Katılımcı Sayılarına da bakarsak Türkiye’den giden 5443 öğrencinin ciddi bir kısmının sorun yaşadığını görebiliriz. Öğrenciler genelde danışmanlık firmalarının eksik ve yanlış bilgilendirmesinden şikayet ediyor ve bir şekilde işi olmayan öğrenciler iş bulmakta sıkıntı çekiyor. Konaklama konusunda ve mesai saati konusunda sorun yaşayan öğrenciler en çok programın kendilerine farklı anlatıldığını ve beklentilerinin karşılanmadığından dolayı yaşadıkları üzüntüleri dile getiriyor. Bazı öğrenciler ise danışmanlık şirketlerinin sorunlarını çözmekte yetersiz kaldığını ve hatta bazılarının ise sorunları umursamadığını dile getiriyor.

Aslında bu sorunların hiçbirini yaşamamakta mümkün. Bu ve benzeri büyük sorunlaru yaşamadan programı gayet iyi geçirip etrafındaki arkadaşlarına olumlu anlatan öğrenciler de var. Peki bu öğrencilerin farkı ne ? Bu öğrenciler programı ve şirketleri iyi araştırıp Work and Travel şirket seçimini doğru yapan öğrenciler. İş pozisyonu, çalışacağı şirketi ve eyaletini kendi önceliklerine göre doğru belirleyen ve yeteri kadar araştırma yaparak eksiksiz bilgi edinen öğrenciler genelde pek sorun yaşamıyor.

Defalarca söylediğimiz gibi biz de bu konulara vurgu yapmaya devam ediyoruz. Araştırın, araştırın, araştırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Spam Kontrolü *